27. října 2006

Vědci diskutovali o experimentální biologii rostlin

Praha 26. října (ČTK) - Čeští a slovenští vědci dnes v Praze diskutovali o přínosu nejvýznamnějšího českého biologa minulého století Bohumila Němce k současným proudům experimentální biologie rostlin. Osobními vzpomínkami na svého profesora obohatili konferenci jeho žáci. Konferenci pořádá katedra fyziologie rostlin Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Profesor anatomie a fyziologie rostlin Univerzity Karlovy Němec (1873 až 1966) je nejvýznamnějším československým biologem minulého století. Před více než sto lety se zasloužil o založení Ústavu pro fyziologii rostlin na české části pražské univerzity. Stál v roce 1946 také u zrodu Ústavu pro fyziologii rostlin na Univerzitě Komenského v Bratislavě.

Němcův vědecký zájem zasahoval do mnoha dalších oblastí, takže je uznáván jeho přínos nejen v rostlinné fyziologii, ale také cytologii, anatomii a obecné botanice. Napsal několik set vědeckých studií, ale také obsáhlé učebnice a monografie.

Nejznámější jeho publikací je dvoudílný "Život rostlin" ze 40. let minulého století. V závěru napsal: "Jsme právem pyšni na to, čeho se věda o životě dopracovala od dob Linnéových. Čeho se dopracuje za dalších 200 let? Chtěl bych číst život rostlin, který bude napsán za 100 nebo 200 let. Chtěl bych se dovědět, co zbylo z toho, co jsem napsal v této knize ..."

Historikové uvádějí, že Němec byl také už od mládí bojovníkem za československou samostatnost. Za první světové války byl členem tajné odbojové organizace "Mafie" a patřil k zakladatelům protirakouského týdeníku Národ. Po vzniku Československa byl poslancem a senátorem. V roce 1935 kandidoval na funkci prezidenta republiky. V předvečer voleb ale kandidaturu odvolal.

vh mkv




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.